HAUZER CLINIC

Budynek jest obiektem parterowym, bez podpiwniczenia, usługowym o funkcji medycznej. Zaprojektowany został jako obiekt trójbryłowy na rzutach prostokątnych, z których jeden dłuższym bokiem ustawiony jest prostopadle do pozostałych. Wynikająca z rzutu bryła stanowi zestawienie trzech, zbliżonych kubaturowo, elementów. Obiekt o zrównoważonej architekturze swoją formą, gabarytami nawiązuje do istniejącej okolicznej zabudowy, którą stanowią budynki jednorodzinne i zachowane lokalne zabudowania gospodarcze. Budynek posiada dach o symetrycznych połaciach przekrytych dachówką. Kalenica głównej bryły ustawiona jest równolegle do wjazdu z drogi - ul. Orlej. 

Budynek podzielony jest funkcjonalnie na następujące części: 

- część ogólnodostępna, w skład której wchodzą poczekalnia, gabinety lekarskie diagnostyczno- zabiegowe, pomieszczenie biurowo- konferencyjne, toaleta dla pacjentów. 

- zaplecze -  z poczekalni, poprzez korytarz wewnętrzny, dostępne jest pomieszczenie socjalne personelu z szatnią i węzłem sanitarnym, oraz pokój łóżkowy. 

- blok operacyjny - sala operacyjna chirurgii jednego dnia przeznaczona jest do wykonywania zabiegów chirurgicznych o stosunkowo krótkim czasie trwania i małej inwazyjności. Pacjenci przyjmowani są na oddział chirurgiczny i po wykonaniu zabiegu wypisywani w ciągu 24 h. 

W skład bloku operacyjnego wchodzą sala operacyjna, śluza dla pacjenta/ pomieszczenie przygotowania pacjenta, śluza materiałowa, śluzy szatniowe, pomieszczenia higieniczno-sanitarnego znajdującego się pomiędzy szatnią czystą i brudną, wyposażonego dodatkowo w natrysk.

fot.: Sylwia Lis

Inwestor
HAUZER CLINIC
Przeznaczenie
uslugi medyczne
Zakres
koncepcja, projekt budowlany, projekt wykonawczy
Lokalizacja
Żerniki Wrocławskie
Pow. użytkowa
293,50 m2
Pow. zabudowy
364 m2
Projekt budowlany
2017
Realizacja
2018
Zespół autorski
Joanna Balasińska, Maciej Balasiński